SENARAI TUGAS AJK KANTIN
PENGENALAN
:
Kantin sekolah merupakan satu tempat yang sinonim
dengan murid. Oleh itu, perancangan dibuat sebagai panduan menjadikan kantin
suatu tempat yang menarik, bersih dan ceria bukan sahaja untuk murid malahan guru,
pelawat dan sesiapa sahaja yang berkunjung ke kantin. Selain itu, perancangan
ini bertujuan memastikan murid-murid mempraktik dan mempunyai disiplin semasa
menggunakan kantin. Semua akan merasa selesa dan tenteram apabila menggunakan
kantin.
OBJEKTIF :
- Mendidik
dan melahirkan murid yang tahu menjaga kebersihan.
- Menjadikan
kantin satu tempat yang bersih, ceria dan menarik.
- Mendidik
murid supaya menjadikan kantin bukan sahaja tempat untuk belajar sendiri
atau berkumpulan.
- Memastikan
kuantiti makanan yang dijual seimbang dengan nilainya.
- Menjaga
kualiti makanan yang dijual.
SASARAN :
- Semua
murid SK Padang Melangit
- Penguasaha
kantin
- Guru
dan kakitangan sekolah
- Pelawat
STRATEGI
- Semua
pengguna kantin mendapat makanan yang seimbang dan berkhasiat.
- Menjadikan
kawasan kantin bersih ceria dan selamat.
- Menjadikan
kantin sebagai tempat “Bersih Sihat Ceria”
JANGKA MASA
- Sepanjang
tahun
SENARAI TUGAS AJK KANTIN
1.
Bertanggungjawab dan bekerjasama
dengan JK. Kesihatan dalam menguruskan hal-hal yang berkaitan dengan kesihatan
dan kantin sekolah.
2.
Bertanggungjawab memastikan
kantin dan kawasan luarnya dalam keadaan bersih, tidak berbau dan sentiasa
diurus. Sistem pembuangan sampah perlu diselia selalu.
3.
Memastikan pihak kantin
menyediakan makanan mengikut menu dan harga mengikut surat perjanjian. Senarai
makanan dan minuman serta harganya hendaklah dipamerkan.
4.
Semua penjual makanan hendaklah
dipastikan telah mendapat suntikan kesihatan dan memakai apron dan menutup
kepala dengan bersih dan kemas mengikut pekeliling Kementerian Kesihatan
apabila menjalankan tugas-tugasnya.
5.
Makanan hendaklah disediakan
dalam keadaan bersih dan segar. Simpanan sayur/ikan/daging di dalam peti sejuk
hendaklah sesuai dan bersih.
6.
Makanan yang hendak dijual,
pastikan ditutup dengan tudung saji/kain maslin atau disimpan dalam bekas yang
bertutup bagi mengelakkkan dihinggapi lalat dan sebagainya.
7.
AJK kantin sekolah patutlah
membaca dan memahami surat perjanjian tawaran kantin agar mereka sedar apa yang
sepatutnya dilakukan oleh pengusaha kantin sekolah.
8.
Memastikan kawasan lantai/meja
kantin/longkang kantin hendaklah dibersihkan dengan sabun sebelum dan sesudah
digunakan.
9.
Boleh menegur pengusaha kantin
jika perlu.
10.
Memastikan pihak pengusaha
kantin berada di premis supaya mudah dihubungi.
11.
Memaklumkan kepada pihak
pengusaha kantin tentang hari-hari persekolahan.
12.
Memastikan makanan yang
disediakan untuk harian mencukupi.
13.
Memastikan murid dan guru
mempunyai tempat duduk yang mencukupi, selamat dan sesuai.
14.
Membuat laporan mingguan dalam
buku/borang laporan kantin.
15.
Menyampaikan laporan bulanan
kepada Guru Besar/Penolong Kanan HEM tentang prestasi kantin.
16.
Mengadakan mesyuarat kantin 3
kali setahun dan perbincangan dari semasa ke semasa.
17.
Memastikan perkhidmatan dan
layanan cepat dan mesra.
No comments:
Post a Comment